15 Haziran 2012 Cuma

Şekersiz pestil tarifi


İlk olarak güzel meyveleri olan bir ağaç bulun. Biz bu tarife uyan organik bir kayısı ağacı bulma konusunda biraz şanlıydık. Meyveleri çocuğunuzla birlikte toplayın. Topladıktan sonra birazını da komşularınıza vermeyi unutmayın.
Meyveleri yıkayıp, çekirdeklerini çıkartın. Bizim kayısı ağacımızın yanında küçük bir de vişne ağacı vardı, birazda onun güzel meyvelerinden kullandık.
Tüm çekirği çıkartılıp doğranmış meyveleri, tabanı kalın bir tencerenin içine koyun. Üzerine bir çay bardağı su ekleyin ve kaynamaya bırakın.




Ocağınızın altını iyice kıstıktan sonra (tercihen ocakların Türk kahvesi vb. yapmak için kullandığınız küçük gözünü kullanın), sık sık karıştırın ki tencereye yapışmasın. Kaynadıktan sonra el mikseri ile çok küçük parçalara ayrılacak şekilde iyice karıştırın.



Üzerine pişirme kağıdı yerleştirdiğiniz bir fırın tepsisine kalınlığı 5mm olacak şekilde yayın. Ben yaparken elimde kağıt olmadığı için silikon pişirme kağıdı kullandım.

Fırın tepsini  60-70 C. ‘deki fırına sürün, düzenli aralıklarla kontrol edin. Genel olarak fırında kalma süresi 6 saat kadardır. Tepsinin her tarafının eşit şekilde ısıya maruz kalmasına dikkat edin.  
İsterseniz güneşte de kurutabilirsiniz. Tepsiyi çok iyi güneş alan bir yere koyun ve sinek, karınca gibi istenmeyen ziyaretçilerin erişmesini engelleyin. Ben yaptığım zaman 4 saatini fırında daha sonrasını da güneşte kuruttum.




Kağıt altındayken kurumuş pestili, keskin bir bıçakla uzun şeritler halinde kesin. Kestikten sonra kâğıdıyla beraber dürüm şeklinde sarın. Kağıdı çıkartmayın ki, sardığınız zaman yapışmasın.



Ev yapımı, şekersiz pestil hazır! Benim oğlum yedikten sonra hep "bi daha" diyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder