İlk olarak güzel meyveleri olan bir ağaç bulun. Biz bu tarife uyan
organik bir kayısı ağacı bulma konusunda biraz şanlıydık. Meyveleri
çocuğunuzla birlikte toplayın. Topladıktan sonra birazını da
komşularınıza vermeyi unutmayın.
Meyveleri yıkayıp, çekirdeklerini çıkartın. Bizim kayısı ağacımızın
yanında küçük bir de vişne ağacı vardı, birazda onun güzel meyvelerinden
kullandık.
Tüm çekirği çıkartılıp doğranmış meyveleri, tabanı kalın bir
tencerenin içine koyun. Üzerine bir çay bardağı su ekleyin ve kaynamaya
bırakın.
Ocağınızın altını iyice kıstıktan sonra (tercihen ocakların Türk kahvesi vb. yapmak için kullandığınız küçük gözünü kullanın), sık sık karıştırın ki tencereye yapışmasın. Kaynadıktan sonra el mikseri ile çok küçük parçalara ayrılacak şekilde
iyice karıştırın.
Üzerine pişirme kağıdı yerleştirdiğiniz bir fırın tepsisine kalınlığı
5mm olacak şekilde yayın. Ben yaparken elimde kağıt olmadığı için
silikon pişirme kağıdı kullandım.
Fırın tepsini 60-70 C. ‘deki fırına sürün, düzenli aralıklarla
kontrol edin. Genel olarak fırında kalma süresi 6 saat kadardır.
Tepsinin her tarafının eşit şekilde ısıya maruz kalmasına dikkat edin.
İsterseniz güneşte de kurutabilirsiniz. Tepsiyi çok iyi güneş alan
bir yere koyun ve sinek, karınca gibi istenmeyen ziyaretçilerin
erişmesini engelleyin. Ben yaptığım zaman 4 saatini fırında daha
sonrasını da güneşte kuruttum.
Kağıt altındayken kurumuş pestili, keskin bir bıçakla uzun şeritler
halinde kesin. Kestikten sonra kâğıdıyla beraber dürüm şeklinde sarın.
Kağıdı çıkartmayın ki, sardığınız zaman yapışmasın.
Ev yapımı, şekersiz pestil hazır! Benim oğlum yedikten sonra hep "bi daha" diyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder