7 Ağustos 2012 Salı

Anne sütünün sağılması ve saklanması


Bebeğinizi beslemenin en kolay yolu onu emzirmektir, ama bazı durumlarda sütünüzü sağmak zorunda kalabilirsiniz. Bu çalıştığınız için, belki bebeğiniz sizi emmeyi reddettiği için yada gece uykusuna çok ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda bir diğer kişinin bebeği beslemesi için olabilir.


Sütü nasıl sağarım?

Bunu elinizle bir pompa yardımı olmadan da yapabilirsiniz, fakat bu birçok kadın için çok zordur. Kadınların kullana bilecekleri, manuel yada elektrikle çalışan, çift yada tek taraflı göğüs pompaları var. 
Hangi sağma yöntemini yada göğüs pompasının kullanılacağı daha çok kişisel bir tercih iken, genel olarak kadınlar büyük bir kısmı manuel olmak üzere, manuel ve elektrikli göğüs pompası kullanmaktadırlar. Elektrikli göğüs pompası ile sağım yapmak manuel göğüs pompasına göre biraz daha hızlıdır. 
Size, kendinize göre ayarlayabileceğiniz, elektrikle çalışan bir göğüs pompası kullanmanızı öneririm. 

Göğüs pompası ile sütünüzü sağarken bulunduğunuz yerin rahat ve stressiz olması çok önemli. Şayet bebeğinizin bir resmi varsa onu önünüze koyun ve ona bakarak sütünüzü sağın, yada giymiş olduğu bir elbisesini alın ve onu koklayın bunlar size sağım yaparken yardımcı olur. Göğüs pompasını kullanmaya başlamadan önce daima ellerinizi yıkayınız, fakat her zaman göğüslerinizi yıkamanıza gerek yoktur.


Saklama

Elinizdeki sütün bebeğiniz içene kadar saklanması.
Sütü besin değerini ve özelliğini kaybetmeden ne kadar saklayabileceğiniz hakkında bilgiler;

Oda sıcaklığında - 16C-29C arası - 3 saat

Buzdolabı - 4C altındaki sıcaklıklarda - 72 saat(buzdolabının arka tarafında)

Dondurucuda- 17C altındaki sıcaklıklarda - 6 ay

Sütü saklamak için cam, polipropilen kavanozlar yada poşetleri kullanabilirsiniz. Araştırmalar bu saklama kapları arasında bir fark olmadığını gösteriyor. Kullandığınız poşetlerin sağlam olmasına ve kolay yırtılabilir olmamasına dikkat ediniz. Bundan dolayı, tercihen süt saklamak için üretilmiş poşetleri kullanabilirsiniz. Süt saklamak için üretilmiş poşetler sağlam ve hijyeniktir. İleriki günlerde sakladığınız sütlerin hangisinin daha taze yada eski olduğunu görebilmek için, üzerlerine sağım tarihlerini,  yazmayı unutmayınız.


 Sütü dondurucudan çıkarttığınız zaman, erimesi için geceden buz dolabına bırakınız. Sütü asla mikrodalga fırında ısıtmayınız. Sütü yavaş bir şekilde biberon ısıtıcıda yada içine biraz sıcak su koyduğunuz küçük bir tencere yada kapta ısıtabilirsiniz. Sütü gereğinden fazla ısıtmayın. Bazen sütteki yağın ayrıştığını görebilirsiniz, böyle bir durumda sütü sallamayınız, karıştırınız, süt eski halini alır. Sütü ısıttıktan sonra bir saat içinde bebeğinize verin. (Bu süre 29C üzerindeki sıcaklıklarda daha kısadır.)
Dondurulmuş sütün tadı ve rengi biraz değişebilir.

Herhangi bir sorunuz olursa, lütfen çekinmeden sorun!

http://hepsianneden.com/beslenme/emzirme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder